Wil je zeker weten dat je ontwerp 100% volgens onze richtlijnen wordt opgemaakt. Vraag dan via de mail een van onze templates op. Zeker in het geval van (bijvoorbeeld) folders is dit aan te bevelen. Gebruik de template en controleer de aanleverspecificaties bij het opmaken van je bestand. Zo weet je zeker dat jouw ontwerp goed uitkomt op het eindproduct.
Contourlijnen en andere nabewerkingen
Bevat je bestand contourlijnen of een andere afwerking? Geef deze dan aan met de volgende namen:
•
Cutcontour, als er op de contourlijn gesneden of gefreesd moet worden.
•
Rillijn, voor de rillijnen.
•
Boorgat, als er boorgaten gewenst zijn.
•
White, als je gebruik wilt maken van een witte inktlaag
•
Gloss, als je een mooie gloss afwerking over je artwork wilt plaatsen
Afloop en marges
Drukwerk zoals flyers, posters en visitekaartjes worden op grotere vellen gedrukt en in stapels gesneden. En omdat stapels papier iets kunnen verschuiven tijdens het snijden, kan het mes net naast het ontwerp komen. Door op afloop, marges en kaders te letten kun je er voor zorgen dat je drukwerk er altijd goed uit blijft zien.
AfloopIn de aanleverspecificaties vind je de afloop (bleed) die voor elk product nodig is. Voor de meeste producten is dit 3 mm. De afloop wordt na het drukken weggesneden en is niet zichtbaar op het eindproduct. Wanneer het mes net naast het ontwerp snijdt zal er zonder afloop een witte rand ontstaan. Door de achtergrond door te laten lopen in de afloop kan dit eenvoudig voorkomen worden.
KadersDoor kaders te gebruiken worden kleine verschuivingen bij het drukken extra duidelijk. Het onderstaande voorbeeld toont een A4 flyer met een kader van 3 mm. Een verschuiving van 2 mm bij het drukken valt hier direct op. Omdat we niet kunnen garanderen dat je ontwerp precies gecentreerd wordt, kun je het beste geen kaders gebruiken. Wil je dit toch? Maak de kaders dan zo breed mogelijk zodat verschuivingen minder opvallen.
Kleuren
Precies de juiste kleur drukken kan cruciaal zijn voor je ontwerp. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden om dit te bereiken.
Omzetten van RGB kleurenHeeft je bestand RGB kleuren? Dan zetten we deze automatisch om naar CMYK zodat de drukpers je bestelling kan drukken. We kunnen kleurverschillen bij deze omzetting niet voorkomen, dus we raden je aan om zelf alle RGB kleuren om te zetten naar CMYK.
Kleurverschillen tussen materialenHoe de kleuren van je ontwerp er in het echt uitzien is afhankelijk van het gekozen materiaal. Dat zit zo; de toner die gebruikt wordt bij digitaal is transparant. De ondergrond heeft daarom invloed op de uiteindelijke kleur. Daarnaast heeft de weerkaatsing van licht invloed op onze perceptie van een kleur. Zo kunnen kleuren op een ongestreken materiaal zoals Pro Design behoorlijk verschillen met een gestreken materiaalsoort als silk of gloss.
Wanneer je ontwerp op verschillende producten gebruikt wordt, bijvoorbeeld bij een huisstijl, raden we je aan om zoveel mogelijk hetzelfde materiaal te gebruiken.
OverdrukHet drukken van verschillende kleurlagen over elkaar heen wordt overdruk genoemd. In het onderstaande voorbeeld zie je dat de cyaan cirkel gemengd wordt met de gele en magenta driehoeken.
Veel ontwerpprogramma's geven standaard een voorvertoning zonder overdruk. Daardoor lijkt het alsof de cirkel cyaan (links) wordt gedrukt, maar de drukpers drukt met overdruk (rechts). Controleer daarom goed of je software goed is ingesteld.
Dit moet je zelf controlerenHelaas kunnen we niet alles voor je controleren. Controleer daarom altijd of je bestand helemaal klopt. Een paar aandachtspunten zijn:
•
De bestandsnaam (of je het goede bestand hebt toegevoegd)
•
Dat belangrijke elementen niet te dicht bij de rand staan
•
Overige aandachtspunten zoals spelling, grammatica en woordgrapjes